Bicarbonatul de sodiu, un praf pe care îl folosesc nu doar în bucătărie, ci are mai multe întrebuințări la noi în familie.

La bucătărie

Personal obișnuiesc să îl folosesc la prăjituri sau alte cofeturi ca substituient al prafului de copt. În asta nu e nimic nou, știu trucul de la mama mea, care îl folosea la deserturile delicioase din copilărie, dar și în prezent. Femeile, mai demult nu avea atâtea opțiuni, nu erau atâtea pe rafturi, ca azi. Găseau în cămară ingredientele, adunate pe polițele cu provizii. Reiau acum ideea; pun cam un vârf de linguriță sau cel mult o linguriță rasă. De adaug mai mult, desertul capătă un gust prea pronunțat, ce mie nu îmi place. Îl dizolv în sucul de la o lămâie sau de la un măr, nu în oțet și după ce devine spumant îl încorporez în celelalte ingrediente. Desertul crește frumos și e tare gustos!

La curățenie

Mi-am făcut obiceiul de a-l folosi și la curățenie. Chiuveta din bucătărie, frigiderul, obiectele sanitare din baie, pardoseala (nu cea din lemn), ferestrele și mai știu eu ce am prin casă, le curăț cu praful înmuiat în apă. Uneori aplic bicarbonatul pur și simplu pe un burete, alteori mai pun și niște oțet (acesta din urmă în casa noastră e întrebuințat doar la curățenie, niciodată în salate ori alte preparate, că e acid foarte!). Curăță toate și le face imaculate. Dacă se întâmplă ca frigiderul să capete vreun miros neplăcut, din cauza unor produse sau preparate, un mic recipient cu bicarbonat ajută la îndepărtarea lui, deoarece are proprietatea de a neutraliza mirosurile.

Îngrijirea corpului

La noi, bicarbonatul are loc nu doar în bucătărie sau la curățenie, ci, e important în igiena zilnică. Îl folosim periodic la spălat pe dinți, fiindu-ne tare albi și curați. Pentru noi, înlocuiește chiar și deodorantul! E inodor de felul lui. Are puterea de a anihila mirosul neplăcut de pe piele și calitatea de a lăsa să iasă toxinele eliberate prin transpirație. Nu le inhibă ca și clasicul deodorant. Uneori ne mai facem câte o siestă la picioare ori întregului corp și ne îmbăiem cu apă lucie și moale de la magicul bicarbonat. Pielea devine atât de catifelată!

Mai are și un alt rol, acela de a elibera toxinele din corp. Deci îl folosim și la clismă (mereu făcută cu apă de izvor), împreună cu sare și alte ingrediente. Face o treabă de minune în corp!

Bicarbonatul ne ajută, ori de câte ori, din neglijență, ni se roșește pielea de la soare. Ne place atât de mult soarele că, uneori am vrea să fim îmbrățișați numai de el. Uităm că ne mai și arde, dacă exagerăm cu expunerea, chiar dacă ne iubește. Atunci bicarbonatul înmuiat în apă rece, îți ia durerea dintr-o dată! Ne masăm pielea ușor ușor cu el, de mai multe ori, apoi o hidratăm cu ulei natural, chiar presat la rece. Personal îl prefer pe cel de nucă sau de cacao.

Se poate face cură internă cu bicarbonat tot pentru curățarea corpului. Se bea dizolvat în apă o perioadă de timp ca să dea rezultate. Dar personal nu am încercat-o.

Iată ce mult ne ajută pe noi bicarbonatul! Dacă ai vrea să îl folosești, ai grijă să nu conțină aluminiu!