Nu sunt cofetar, nici patiser, dar atunci când petrec timpul în bucătărie, mă simt creativă în fața ingredientelor, pregătite pentru un nou desert. Îmi plac dulciurile de casă, enorm! Și, îmi răsfăț cu felurite delicii familia sau îmi surprind plăcut musafirii și prietenii ce vin în vizită la noi.

Nu de puține ori sunt întrebată, cum am făcut desertul sau tortul ăsta delicios ori care e rețeta prăjiturii, atât de bună! Iar pentru că poveștile noastre capătă amploare, uit de rețete, evident. Însă mi-a venit ideea, să mai scriu din ele și pe blog. Așa vor fi la îndemâna voastră, dragele mele, împărtășite cu suflet cald!

Preferatul meu chec de ciocolată

M-am gândit să încep cu cel mai reușit chec, pe care îl fac eu. E preferatul meu pentru că, gustul lui nu e intens de ou. De câte ori am mai servit chec, îmi rămânea un gust atât de pregnant de ou, că nu puteam să mănânc o felie întreagă din el. Nu sunt așa prietenoasă cu gustul ouălor nici în preparatele sărate și mai cu seamă în cele dulci. De aceea obișnuiesc să adaptez rețetele după gustul meu. Oul e un ingredient important pentru prepararea multor dulciuri, clar. Eu îl folosesc pentru rolul care îl aduce preparatului, dar mereu am grijă să nu predomine față de celelalte ingrediente, încât gustul final al desertului să fie unul delicios.

Rețeta de chec de ciocolată

Este foarte simplă și ușor de realizat. Personal dublez cantitățile întotdeauna, pentru că e atât de bun și n-apuci să te bucuri de el, că se termină repede.

Ingrediente:
 • 150 g unt
 • 200 g zahăr
 • un pliculeț de vanilie
 • 200 ml lapte
 • 50 g cacao
 • 3 ouă
 • 5 linguri de apă
 • jumătate de pachețel de praf de copt sau bicarbonat
 • zeama de la o lămâie (dacă folosești bicarbonat)
 • coajă de lămâie
 • 230 g făină
 • miez sau sâmburi de nucă 
 Mod de preparare:

Pune într-un vas untul moale+zahărul+vanilia+cacaua+laptele. Lasă-l la foc mic, să dea în clocot, timp în care amesteci ușor ingredientele cu telul, până se omogenizează. Apoi, ia-l de pe foc și lasă-l la răcit.

Ocupă-te acum de ouă. Separă albușurile de gălbenușuri, cele din urmă pune-le într-un bol mai mare. (În el vei adăuga toate ingredientele rând pe rând). 

Peste gălbenușuri pune 5 linguri de apă și bate-le spumă cu mixerul (pe a 2-ua treapă). Adaugă sosul deja răcit și coaja de lămâie peste gălbenușuri și amestecă bine. 

Am ales un blat de lucru mai puțin înalt pentru că am și ajutor!

* Dacă optezi pentru bicarbonat, stinge-l în zeama de lămâie și pune-l peste ingredientele deja pregătite. Amestecă din nou. Adaugă făina în ploaie, să se încorporeze.

**Dacă alegi praful de copt, amestecă-l cu făina și presară, în ploaie, peste ingredientele din bol, mai amestecă să se încorporeze.

Iancu e foarte implicat, după cum se vede

Lasă-l puțin la odihnit și bate albușurile spumă, pe care le vei adăuga peste celelalte ingrediente și amestecă bine dar ușor.

***Eu mai pun și mult mult suflet printre celelalte ingrediente, nelipsit din orice desert pe care îl fac și am certitudinea că-i și el foarte important!

Pregătește o tavă de chec cu hârtie de copt și pornește cuptorul.

Toarnă compoziția în tavă și deasupra presară miezul/sâmburii de nucă. Coace checul în cuptorul preîncălzit, la 180 g C timp de 35-40 minute. 

După coacere, lasă-l la răcit. Gata răcit, învelește-l în folie și ține-l la rece încă 2 ore. Se va tăia foarte ușor. Gustul e deosebit!

Las toată bucata de hârtie de copt, îndoită pe marginile tăvii, pentru că mi-e mai ușor să îl scot din ea.

Tips and tricks sau nimicuri de care țin seama

*Cred în calitatea ingredientelor și în faptul că acestea fac diferența, fără îndoială. De aceea, întotdeauna cumpăr ingrediente proaspete și niciodată nu le iau pe cele mai ieftine de pe raft.

**Mă strădui să aduc pe masă hrană cât mai naturală și mă bazez pe produsele locale și implicit îi susțin și pe vecinii care își cresc animalele.

Mai puteți vedea rețete cu deliciile mele preferate în categoria L’atelier de delicatese.

Vă îmbrățișez cu gânduri pozitive!

***NOTĂ: Pentru cine nu are timpul necesar ori nu se simte creativă în zona de deserturi, vă anunț că realizez și la comandă checul prezentat.