Îmi plac veşmintele din lână!

Printre podoabe, bunătăţi pregătite de sărbători, colinde şi drumeţii pe munte, am adunat timp, să tricotez această bluză de corp din lână, care îmi va ţine cald, iarna când merg în ture pe munte şi în turele de snowboard, ori vara pe munte, când dorm în cort. Îmi place să folosesc lâna de provenienţă locală, toarsă de vecina mea, însă pentru această bluză,  pe care o voi purta direct pe corp, am ales un fir moale, subţire de lână merino, pe care l-am achiziţionat dintr-un magazin specializat. 

Cioban cu oi în culorile apusului Photo © Călin Gabor | www.calingabor.ro

Cioban cu oi în culorile apusului
Photo © Călin Gabor | www.calingabor.ro

Lâna este un material natural, viu, rezistent, care se murdăreşte greu şi îşi recapătă prospeţimea odată ce e aerisit, călduros (îşi menţine proprietăţile termice şi atunci când se udă), plăcut la purtat şi uşor de lucrat (personal îi dau formă firului de lână folosind andrele, ace de tricotat circulare ori croşeta). De la hainele purtate zi de zi la cele de sărbătoare, de la accesorii, bijuterii, elemente de decor, jucării, pături şi covoare, până la izolaţii pentru casele eco, lâna parcurge un traseu colorat de multiple întrebuinţări şi roluri, datorită calităţilor şi proprietăţilor sale.

Gheme din lână toarsă de vecina mea. Despre lână şi veşminte din lână

De la cuşmă la ciorapii din opinci şi obiele, ţăranul adevărat e îmbrăcat, chiar şi în zilele noastre, în veşminte din lână şi nu ar renunţa la ele, în schimbul altor haine, ci mai degrabă, le păstrează cu sfinţenie. El recunoaşte intuitiv calităţile acestui miraculos material ce îl ţine conectat cu natura. E drept, din ce în ce mai rar vezi acest tipar de om şi aparţine generaţiei de bătrâni.

Badea Todor purtând obiele şi sfetăr din lână. Zagra, Aprilie 2014. Photo © Călin Gabor | www.calingabor.ro

Badea Todor, purtând obiele şi sfetăr din lână. Zagra, Aprilie 2014. Photo © Călin Gabor | www.calingabor.ro

Pe măsura apariţiei noilor generaţii în care predomină modernismul prost înţeles, s-a implementat o credinţă falsă în mintea oamenilor de la sat, că hainele din lână ar fi demodate, fapt ce i-a făcut să se ruşineze de portul lor adevărat. Credinţa falsă a primat, iar hainele din lână au ajuns să nu mai fie purtate. E doar un exemplu care ne arată că s-a dezrădăcinat ţăranul român şi că s-a îndepărtat de natură, ca azi să fie împotriva ei. Deşi se mai cresc animale, lâna, material de valoare altădată, ajunge de multe ori în zilele noastre să fie arsă sau aruncată.

Traistă ţesută din lână. Un accesoriu pe care îl port cu drag mereu. Despre lână şi veşminte din lână.

E ridicol să te ruşinezi să porţi haine din lână, când marii creatori şi designeri vestimentari ne arată că lâna este un material de valoare şi deloc demodat. Ei introduc lâna în creaţiile lor prezentate în frumoase colecţii de toamnă/iarnă. De asemenea, bijuteriile şi accesoriile artiştilor handmade spun acelaşi lucru despre frumosul fir de lână. Lucrurile se echilibrează şi datorită celor care sunt conştienţi de calitatea hainelor din fire naturale şi de comfortul ce îl conferă acestea pielii. Personal mă număr printre aceste persoane. De la rochiile pe care le îmbrac şi accesoriile ce se potrivesc actualului trend, la bluza,  fularul, căciula şi ciorapii călduroşi, până la ţolul ţesut de bunica, cu care mă învelesc, folosesc lâna cu drag.