O carte cu titlu îndrăzneț, dar al cărei conținut descrie nașterea naturală a femeii, în cel mai frumos mod posibil.

Da, e o carte deosebită, care mi-a adus răspunsul mult așteptat și care mi-a dat curaj, în primul rând să renunț la credința care nu îmi aparținea, dar care s-a cuibărit în subconștient, cum că nașterea e o experiență plină de frică și implicit grea. În al doilea rând, mi-a dat putere să cred că nașterea se trăiește, se simte, că e a mamei și a bebelușului și că eu trebuie să mi-o asum, atunci când va fi momentul.

Ca orice femeie, care își dorește, la un moment dat în viață, să devină mamă și eu mi-am dorit acest lucru. Și eram tare tare curioasă cum e să naști. Am întrebat-o mai întâi pe mama despre felul cum ne-a născut pe noi, cei 3 copii ai ei. Mi-a povestit că nu i-a fost ușor, că a nimerit o moașă obraznică ce ţipa la ea și care îi cerea să împingă mereu, atunci când m-a născut pe mine și pe fratele meu, chiar dacă ea nu simțea să o facă. Doar cu cel mic a avut noroc de o moașă bună. Mi-a zis că, pe ea, medicul a tăiat-o la fiecare naștere. Tăieturile perineului le simte dureroase de fiecare dată când se schimbă vremea. Nu mi-a plăcut cum îmi povestea despre nașterile ei.  Am mai întrebat-o și pe bunica mea cum și-a născut copiii. Pe primul care a fost mare, l-a născut greu și s-a rupt. Pe al doilea l-a născut în carul cu fân, că nu a mai ajuns la spital. Asta îmi suna ceva mai interesant. Curioasă cum eram, întrebam orice femeie ce experiență a avut la naștere. Nici una dintre ele nu povestea precum mă așteptam eu. Mămicile vorbeau nu tocmai frumos, aducându-și aminte prin ce au trecut și unele dintre ele transmiteau senzația de frică. Nu îmi plăcea să aud că era o experiență dureroasă și mi se părea un adevărat măcel doar idee de a fi tăiată. Cu groaza intrată în mine, îmi spuneam că eu nu vreau să trăiesc așa ceva. Copleşită de teamă și știindu-mă tare sensibilă, nici nu mă mai gândeam la copii. Mie îmi dădea o senzație de repulsie ideea de ace, medici, halate albe, spital, tratamente și de orice intervenție. Ce să mai aud că te taie sau de epidurale, că mă lua cu amețeala. Și că se comportă urât cu tine în timpul travaliului, că te mai și leagă de picioare, văleu, dar e o scenă de evul mediu, nu alta. De unde să mai ai curaj să naști!

Mă frământa subiectul și nu eram deloc mulțumită, dar nici împăcată, de experiențele prin care au trecut mămicile la naștere. Undeva în mine, ceva îmi spunea că nașterea poate fi altfel. Intuiția nu mă mințea. Și am început să caut informații care abordau această temă. În 2011 am dat de blog-ul unei tinere care a născut acasă.  Am citit despre felul cum și-a pregătit nașterea și cum a născut. Tare interesant, îndrăzneț, atractiv și potrivit expectanțelor mele mi s-a părut experiența tinerei. Am găsit printre rânduri, linkul către o carte despre naștere, după care s-a ghidat și ea. Căutând, am fost uimită să văd cât de multe materiale mai erau scrise și abordau același subiect. Funcțiile orgasmelor a lui Michael Odent, o carte cu titlul îndrăzneț, așa am numit-o eu, este prima carte pe care am citit-o cu referire la acest subiect. Autorul descrie nașterea într-un mod care pe mine m-a frapat. Am fost mirată, că un bărbat poate prezenta atât de frumos și într-o manieră așa de blândă felul în care nasc femeile. Pur și simplu mi-a schimbat perspectiva asupra nașterii. Mi-a dat curaj să îmi doresc să nasc natural și evident acasă. Din acel moment, ea a devenit biblia mea, în ce privește capitolul nașterii. Am mai citit materiale și alte cărți despre nașterea acasă (Unassisted childbirthHypnoBirthing) însă aceasta a fost cartea mea de suflet, deoarece a avut putere asupra mea, pe lângă curaj, am dobândit și credința că Natura m-a pregătit perfect pentru a naște natural. Am fost curioasă, desigur și care ar fi riscurile nașterii acasă, însă m-am liniștit, pe parcursul informațiilor aflate. Privind din perspectiva pozitivă lucrurile și cuprinzând și o abordare holistică asupra lor, nu încape în discuție așa ceva. Și după ce am aflat câte proceduri implică nașterea la spital și cât e de medicalizată, mi-am dat seama că pentru mine ar fi nepotrivită această opțiune. Mi-am imaginat că voi alege nașterea acasă. Mai târziu am întâlnit mame care au născut acasă. Din împărtășirile lor, rostite cu drag, reiese clar, că nașterea bebelușilor lor a fost diferită. Ele îmi transmiteau încredere, curaj, liniște și blândețe. Am decis ca să mă pregătesc mental cât de bine pot, să am puterea, de a trece, când va veni vremea, la faptă. În sfârșit, afirm cu ușurare că am găsit ce mă interesa. O carte care m-a convins prin conținutul ei prețios, să aleg nașterea acasă. Am început să mă simt relaxată cu privire la abordarea acestui subiect. De multe ori încercam să vizualizez cum nasc în acest fel. E o provocare și o mare dorință, pe care aș vrea să mi-o împlinesc, să o trăiesc!