Pască dulce cu brânză și stafide

Îmi amintesc pasca din copilărie, făcută de mama mea. La acea vreme, nu îmi plăcea defel, doar pentru că era cu brânză sărată și slănină. Așa se face în zona unde locuiesc eu.  În schimb, abia așteptam să scoată din cuptor plăcinta dulce cu urdă și mărar. Deși era caldă, mâncam cu o poftă din ea, alături de frații mei, de imediat n-o mai vedeai! Așa am ținut-o o vreme, până când, la un alt Paște, mama știa că e musai să facă și-o pască dulce pentru noi, copiii. Când eu am început să fac pască, am optat mereu pentru cea dulce, frumos aromată.

Rețeta de pască

Pasca pe care am făcut-o azi, după ce am așezat-o în tavă, am crezut că va fi o pască total nereușită. Pusesem prea multă umplutură peste aluatul subțirel. Însă după ce am scos-o din cuptor, arăta minunat. M-a inspirat rețeta Alinei, de pască dulce postată pe https://ciocolatasivanilie.ro/pasca-cu-aluat-pufos-si-umplutura-cu-stafide-si-portocale și am făcut aluatul propus de ea, unul reușit, fraged și care s-a lăsat modelat ușor. Însă la umplutură, am rămas la varianta pe care o fac eu și am pus:

  • 500 g brânză de vaci 
  • 200 g zahăr brun
  • 2 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • 80 g stafide hidratate

Am amestecat ingredientele și le-am pus pe aluatul gata pregătit. Am lăsat să dospească jumate de oră. Apoi am copt pasca în cuptorul preîncălzit la 180 grade C timp de 35 de minute. După acest timp, am scos din cuptor, nu o pască nereușită, cum crezusem inițial, ci una aspectuoasă și frumos rumenită.

Și fiindcă m-a ademenit, după ce s-a răcit, am tăiat și-o feliuță…

Vă îmbrățișez cu gânduri bune și să aveți Sărbători Fericite!